Який сайт створювати?

Відповідь на це питання криється в цілях і завданнях, які Ви покладаєте на свій сайт. Визначтеся, який рівень ваших знань в сайтобудуванні. Від цього залежить, яку частину роботи ви зможете виконати самостійно, а що доведеться делегувати фахівцям. Тому, перш ніж приступати до реалізації поставленого завдання, скрупульозно розкладіть по "поличках" ці параметри. В іншому випадку можуть виникнути серйозні ускладнення в процесі сайтобудування, що стане передумовою нерозуміння і навіть конфлікту інтересів між Вами і підрядником, якщо реалізацію проекту Ви доручите фахівцям.

Виникає цілком слушне запитання, а чи реально створити сайт самостійно? Цілком. Навіть не володіючи спеціальними знаннями та практичними навичками. Сучасний інтернет надає для цього досить широкі і цілком доступні ресурси, починаючи від шаблонних заготовок рівня Google Мій бізнес, ucoz або prom, що надають можливість створити швидко і без особливих витрат від невибагливих представництв на просторах інтернету до готових систем-конструкторів (CMS) як платних, так і безкоштовних.

Більш того, Вам можуть надати можливість отримати навіть безкоштовний хостинг з власним доменом, як правило, третього рівня, на якому Ви зможете самостійно розгорнути і налаштувати CMS. Інструкції з використання вищевказаних систем написані цілком доступною мовою, а величезне співтовариство користувачів цих систем завжди є для того, щоб дати Вам відповідне повчання або консультацію. Правда в цьому випадку створення сайту вам доведеться змиритися з тим, що далеко не всі, що Вам нададуть, задовольнить вас своїм дизайном і функціоналом. Однак, якщо між платним і безкоштовним варіантом верх бере внутрішня "жаба", - вибір очевидний. Правда у Вас завжди залишається можливість знайти грамотного підрядника, який за помірну плату внесе необхідні на Ваш погляд коригування в безкоштовний функціонал і дизайн, а Ви в кінцевому результаті все ж отримаєте більш / менш прийнятний варіант інтернет-представництва.

Однак, створюючи своє представництво на таких ресурсах як ucoz, будьте готові і до такого повороту подій, коли власник ресурсу просто змінить умови надання послуг або вирішить, що Ваше представництво будь-яким чином порушує, образно кажучи, "права корінного населення папуасів Нової Гвінеї" , а тому підлягає ліквідації. Використовуючи безкоштовний хостинг від подібних прецедентів Ви також слабо застраховані, правда в цьому випадку є можливість зберегти хоча б напрацьований непосильною працею контент.

Платний варіант створення сайту обтяжить Вас фінансовими витратами і необхідністю чітко формулювати свої побажання у вигляді технічного завдання. А при більш високих фінансових витратах на створення сайту у Вас з'являється можливість приймати або відкидати пропозиції підрядника, не обтяжуючи себе вивченням тенденцій сучасних технологій сайтобудування.

Однак ця прелюдія не повинна відволікати Вас від основного - цілей і завдань, покладених на майбутній сайт. Ви повинні визначити для себе кінцевий результат. На шляху до цього результату можуть бути проміжні етапи, але остаточний варіант сайту Ви повинні представляти чітко спочатку. Наприклад, на шляху реалізації великого порталу з елементами інтернет-торгівлі може бути сайт-візитка або його сучасний прототип Landing Page. Давайте коротко їх охарактеризуємо, щоб згодом простіше формувати свої кінцеві цілі і завдання.

Сайт-візитка - невеликий сайт, як правило, складається з однієї до кількох сторінок, що надає основну інформацію про організацію або приватну особу, товари або послуги, з зазначенням контактних даних та місця розташування. Як правило сайт-візитку використовують компанії, які не хочуть або не можуть витрачати значні кошти на створення окремого сайту. Іноді цей тип сайту використовують в якості заглушки доменного імені, яке використовується для порталу корпоративного поштового сервера.

Landing page (вона ж «посадкова сторінка», вона ж Лендінг, вона ж "цільова сторінка") - сайт, побудований головним чином для збору контактних даних цільової аудиторії. Цільова сторінка зазвичай акцентує увагу на товар або послугу, але, по суті, - це сучасна інтерпретація сайту-візитки. Найчастіше цей тип сайту використовують в групі сателітів основного порталу з метою підвищення конверсії, посилення рекламної компанії та збільшення аудиторії.

Сайт-каталог - це сайт, який містить повну інформацію про компанії, розширений каталог її послуг і продукції, умови продажу та доставки, може містити такі елементи як калькулятори розрахунку та інші подібні електронні сервіси для спрощення завдань клієнта в процесі вибору продукції або послуги. Відвідувачі сайту можуть ознайомитися з прайс-листами і описом товарів і послуг, переглянути фотографії та звернутися в компанію для здійснення покупки. Такий сайт може збільшувати кількість продажів за рахунок доступу до повної інформації про продукцію та послуги тих споживачів, які територіально віддалені від компанії-виробника.

Інтернет-магазин - сайт, який здійснює продаж товарів або послуг в режимі онлайн за допомогою мережі Інтернет. Дозволяє користувачам онлайн в своєму браузері або через мобільний додаток ознайомитися з пропонованим товаром або послугою, сформувати замовлення на покупку, вибрати спосіб оплати і доставки замовлення, оплатити замовлення. Розширений функціонал інтернет-магазинів надає такі можливості, як формування порівняльних таблиць або формування індивідуальної комплектації технологічного обладнання або меблів.

Веб-форум - по суті це веб-додаток для організації спілкування відвідувачів веб-сайту, якась тематична гостьова книга. Користувачі створюють і коментують заявлену тему, задають питання по ній і отримують відповіді, а також самі відповідають на питання інших користувачів форуму і дають їм поради. Усередині теми також можуть влаштовуватися опитування або голосування, якщо це дозволяє функціонал. Питання і відповіді зберігаються в базі даних форуму і в подальшому можуть бути корисні як учасникам форуму, так і будь-яким користувачам мережі Інтернет, які можуть зайти на форум, знаючи адресу сайту або отримавши його від пошукових систем.

Соціальна мережа - це онлайн-сервіс або веб-сайт, призначений для побудови, відображення і організації соціальних взаємовідносин в Інтернеті. Користувачам надається можливість формувати свої групи або об'єднання за інтересами, соціальними ознаками або інших об'єднуючих факторів. Завдання, які можуть вирішувати подібні портали, наприклад, у формуванні громадської думки або течії, практично обмежені лише зусиллями її організаторів і учасників.

Корпоративний портал - зазвичай це сайт закритого типу для організації оперативного управління і взаємодії як окремих співробітників, так і структурних підрозділів підприємства. Характеризується сукупністю корпоративних даних і додатків. Може в своїй структурі і функціонал містити функціонал всіх перерахованих вище типів сайтів.

Формуючи свою задачу і кінцеву мету, визначте призначення створюваного сайту. Це допоможе правильно визначити платформу і програмні засоби для створення Вашого майбутнього ресурсу. Помилка цього вибору може привести як до необґрунтованого завищення бюджету, так і до неоптимальному програмного рішення. Правильний вибір - запорука успішної реалізації завдання по створенню ефективного інтернет-сайту і потенційна можливість отримати від його реалізації максимальну користь.

Відповідь на це питання криється в цілях і завданнях, які Ви покладаєте на свій сайт. Визначтеся, який рівень ваших знань в Сайтобудування. Від цього залежить, яку частину роботи ви зможете виконати самостійно, а що доведеться делегувати фахівцям. Тому, перш ніж приступати до реалізації поставленого завдання, скрупульозно розкладіть по "поличках" ці параметри. В іншому випадку можуть виникнути серйозні ускладнення в процесі сайтобудування, що стане передумовою нерозуміння і навіть конфлікту інтересів між Вами і підрядником, якщо реалізацію проекту Ви доручите фахівцям. Виникає цілком слушне запитання, а чи реально створити сайт самостійно? Цілком. Навіть не володіючи спеціальними знаннями та практичними навичками. Сучасний інтернет надає для цього досить широкі і цілком доступні ресурси, починаючи від шаблонних заготовок рівня Google Мій бізнес: